Olvasást megszerettető trükkök 1.

Remélem, hasznotokra válik  🙂 Néhányat a saját lányomon is kipróbáltam, nagy sikerrel. Javaslom, a hangkártyásat napközben próbáljátok ki, mert én este kerítettem rá sort, és annyira tetszett a lányomnak, hogy alvás helyett hangosan akart olvasni !

  1. Kezdd kicsiben. Van valami, ami iránt megszállottan érdeklődik a gyermeked? Keress a témában rövid írást, lehetőleg sok képpel. Miért kellene rögtön egy egész mesét olvasnia? Váltsd ki pár soros újságcikkel, képregénnyel, ami rövid, az őt érdeklő dologról szól, és gyors sikerélményt ad.
  2. Sikerült elolvasni mind az 5 sort ? Ünnepeljétek meg! Legyen egy olvasófal/büszkeségfal otthon, amire kiteszed mindannak a címét, amit elolvasott. Minden számít, a társasjáték szabályzata is! Bizonyos mértékű haladásnál kapjon valamit, ami számára jutalomnak számít: legyen a kedvenc édessége ebéd után, menjetek el egy mozit megnézni, bármi jó, aminek örül. Ha már moziba mentetek: nincs véletlenül ahhoz kapcsolódó írás, amit olvashatnátok?
  3. Abszolút kedvencünk, ami mindent visz! Karakteres hangkártyák. Válasszatok ki egy különösen unalmas részletet az olvasókönyvből. Ééés, anya csodát tesz, érdekessé varázsolja! Kérdezd meg, kik a gyermeked kedvenc meseszereplői, akiknek különleges hangjuk, utánozható stílusuk van, majd írd fel egy kártyára ezeket. Aztán a gyermeked húz a kártyából, ő maga elolvassa, és aztán olyan stílusban kell olvasnia a szöveget, mint ami a kártyán szerepel.

Lehetséges kártyák ( a változatoknak csak a képzeleted szab határt):

  • Scooby Doo, aki egy szörny elől rejtőzik a könyvtárban, ezért suttogva kell olvasnia
  • Pinkie Pie, akit elkapott a bulihangulat, ezért bármikor felrikkanthat olvasás közben, hogy BULI! vagy MÓKA!
  • Villám, a szuperhős, akinek rettentő gyorsan kell hadarnia, annyira gyors (ennél érdemes előtte magában egyszer-kétszer elolvasni a szöveget, hogy hadarás lehessen belőle)
  1. Kísértés. Szerezz vicces olvasnivalót (pl. egy Garfield képregényt). Kezdd el olvasni, nevess jó hangosan közben. 99%, hogy gyermeked hamarosan felbukkan, megkérdezni, min nevetsz. Olvass fel neki belőle. Ha tetszik neki, légy különösen trükkös. Hagyd ott, legalább 15 percre, támadjon sürgős dolgod, hátha egyedül is tovább folytatja. Ugyanezt érdemes eljátszani egy rendkívül izgalmas történettel is, ahol sajnos épp a drámai csúcspontnál kell távoznod. (Javasoltam már olvasásra a Bosszantöpp és más furcsaságokat?  🙂 Ha a harmadik mesét annál a jelenetnél hagyod abba, amikor motoszkálás támad az ágy alatt, jó eséllyel gyermeked önállóan is olvasni kezdi a történetet, miután távozol. Esetleg sopánkodhatsz is neki, hogy jajj, de kár, most izgulhattok, hogy mi fog történni.
  2. Kaland és varázslat otthon. Legyél izgalmasabb, mint a netes játékok!
    Egy új könyv felbukkanása a házatokban alakuljon játékká, hogy gyermeked várja az új könyveket. A Kincses szigethez vezessen kalóztérkép, a tündérmesékhez egy varázslatos történet. Vagy legyen egy varázsdobozotok, ahol időnként, teljesen váratlanul felbukkan egy olvasásra csábító újság, könyv.

Folytatása következik!

Szólj hozzá!

Mesekönyv ajánló

Mesekönyv borító Bosszantöpp

Könyv kategóriák

Hírlevél

Ne maradj le semmiről! Kérd letölthető színezőket, híreket és reklámot is tartalmazó hírlevelünket!