Olvasást megszerettető trükkök 2

Még mindig nem szerette meg az olvasást a gyermek? Sebaj! Olvasson érdekből !

  • Üzleteljetek! Itt az ideje kidolgozni egy ösztönző programot. Minden olvasással töltött percet jegyezzetek fel, és legyen beváltható valamire, ami értékes a gyermeked számára. (Nem érdekli semmi más a tévén kívül? Akkor az olvasással töltött percek legyenek beválthatók tévézésre. Amíg olvas, addig sem a képernyő előtt üldögél .)
  • Üzletelés kiváltáságokkal:
    Az olvasásért cserébe mentesüljön a gyermek egy nemszeretem otthoni tevékenység alól. Nem kell levinni a szemetet, cserébe öt oldal elolvasásáért egy könyvből.
    Igazi rosszcsontod van, akit este alig bírsz ágyba dugni? Az olvasásért cserébe engedd, hogy ébren maradhasson még egy fél órát. (Úgysem alszik, és mivel az olvasás stresszoldó hatású, utána könnyebb lesz az elalvás is.)

Miután a gyerekek megtanulnak olvasni, gyakran az jelenti a problémát, hogy a gyermek még csak egyszerű dolgokat tud elolvasni, de izgalmasabb történetekre és karakterekre vágyik. (A lányom most végezte az első osztályt. Technikai szempontból nagyon jók a kezdő olvasóknak szóló, nagybetűs, sok képpel ellátott könyvek, de nekünk sikerült megtalálnunk a legunalmasabbakat. Azóta a lányom inkább lassabban halad, de a bonyolultabb könyveket olvassa, amikben történik is valami. Ő már elolvasta a Bosszantöpp és más furcsaságokat, igaz, két hét alatt, de végigküzdötte magát rajta, és nem kellett mellette ülni, hogy olvasson.) Olvass fel neki érdekes, kalandos könyveket, és olvassátok felváltva! Minden elolvasott oldalért cserébe ő is olvas 2-3 mondatot!

Menjetek együtt könyvesboltba, vagy könyvtárba, és engedd a gyermekednek, hogy könyvet válasszon! A saját maga által kiválasztott könyvnek nagyobb értéke lesz a szemében, szívesebben olvassa.

Még egy mondat elolvasása is kihívás? Játsszatok olvasást a szavakkal! Séta vagy utazás közben, aki a plakátokról egy perc alatt több szót olvas fel, az nyer! (Javaslom, hagyd nyerni a cél érdekében.)

Alkossatok saját könyvet, és azt olvassátok! A technika szabadon választott Itt az ideje kipróbálni az írói vagy illusztrátori mesterséget. De ha van betűnyomdátok, akár a nyomdászok világába is bemerészkedhettek. Nem tetszik a könyv, amit olvastok? Írjátok át jobbra!

A gyermeked máris internet-és közösségi média függő? Írja meg a véleményét arról, amit olvas, és posztoljátok ki! Írjátok meg a moly.hu-ra

És végül a legfontosabb: legyél követendő példa! Ha te magad sem olvasol, nem tudod meggyőzni a gyermeked, hogy az olvasás jó dolog, amit érdemes rendszeresen művelni. Olvass te is, amikor csak alkalom adódik rá. Olvassatok egymás mellett heverészve! Idézz az általad olvasott könyvekből érdekes, vicces részleteket! Mit olvastál szívesen gyermekkorodban? Meséld el, mutasd meg! Meséltesd el a gyermekeddel is, mi tetszik neki a legjobban!

Szólj hozzá!

Mesekönyv ajánló

Mesekönyv borító Bosszantöpp

Könyv kategóriák

Hírlevél

Ne maradj le semmiről! Kérd letölthető színezőket, híreket és reklámot is tartalmazó hírlevelünket!